Resilienssi - henkisen kasvun paikka
Miten selvitä järkyttävistä tapahtumista? Kuinka kehittää ymmärrystä uusista mahdollisuuksista, joita henkinen kamppailu vaatii? Miten tunne omasta vahvuudesta lisääntyy? Miten henkinen kasvu tapahtuu? Voiko muutos johtaa elämän syvempään arvostamiseen?

Soili Poijulan kirjassa Resilienssi (2018) teemana on muutoksen kohtaamisen taito. Henkisen kasvun paikkoja ovat kaikki ne kriisit, traumat ja menetykset, joita kohtaamme elämämme aikana. Hankalat tapahtumat tarjoavat myös mahdollisuuden muutokselle. Koettu stressi voi parantaa tai heikentää hyvinvointia sen mukaan, minkä merkityksen ihminen kokemuksilleen antaa.
Tässä ajassa koemme yhteisöllisiä turvallisuuden ja hallinnan tunnetta horjuttavia ilmiöitä. Globaalin pandemian tai eurooppalaisen sotatilanteen aiheuttamat aallot huuhtovat myös suomalaisten mieliä. Reagoimme tilanteeseen yksilöllisesti ja yhteisesti. Median välittämät uutiset pitää yllä kollektiivista ajatuskuplaa, jonka käsittely omassa elämässä voi olla haastavaa. On tehtävä ajatustyötä ja työstettävä tunteita, joita ei vielä hetki sitten ollut olemassakaan.
Poijula on koonnut kirjaansa laajan kattauksen resilienssiä koskevia lähteitä. Hän käsittelee monipuolisesti aihetta niin yksilön, perheen kuin systeemien näkökulmasta ja esittelee traumaperäisen kasvun mallin kirjan sivulta 188 (Tedesch & Calhoun 2004), jonka avulla lyhytterapiassa voidaan käsitellä vaikeita elämäntilanteita riittävän kokonaisvaltaisesti.
Omien tunnereaktioiden kestäminen, traumaperäinen kasvu ja elämän kertomuksen muutos ovat näkyviä hyötyjä, joita myös lyhytterapiassa voidaan rakentaa.
Resilienssi on lopputulos onnistuneesta sopeutumisena vastoinkäymiseen. Se ilmenee kestävyytenä tai toipumisena - tai molempina. Prosessi on erotettava lopputuloksesta. Resilienssi on määritelty pitkäaikaiseksi hyvinvoinniksi huolimatta väliaikaisesta oireilusta. Ihminen voi olla resilientti yhdellä elämän osa-alueella, ja toisella ei. Resilienssi ei välttämättä ole pysyvä tai aina samanlaisena säilyvä piirre. Resilienssi- tai haavoittuvuuspiirteet ilmenevät kehossa, tunteissa, ajattelussa ja käyttäytymisessä.
Tunnistamalla tunteita ja malleja, jotka ottavat meistä vallan kriisitilanteissa, voimme vaikuttaa nopeasti mielen tasapainoon. Toivon, että tutustut kirjan näkökulmaan lyhytterapian rinnalla kun kyseessä on pohdintasi siitä, miten voit kasvattaa omaa henkistä hyvinvointiasi.