
Eletään ihmisiksi
Olli-Pekka Heinonen, Eletään ihmisiksi (2021)
Heinonen kuvailee rohkeasti yhteiskunnan muodonmuutosta filosofi Herakleitoksen lainauksella: "Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan". Ajattelua siivittämään hän esittää viisi olennaista kysymystä: Miten saada tolkkua elämän menosta, olennaisista ja merkityksellisistä asioista? Miten säilyttää toimintakyky moninaisen ja kompleksisen muutoksen keskellä? Miten kyetä erottamaan, mihin asioihin itse kykenee vaikuttamaan ja mitkä ovat oman vaikutuspiirin ulkopuolella? Miten säilyttää henkinen eheys maailman sirpaloituessa ympärillä? Miten elää ihmisiksi omassa ajassamme?
Kymmenen illusiota
Illuusiot vievät ihmiskunnan ylikuntoon. Ylikunto on tila, jossa liiallisen harjoittelun takia fyysinen kunto ei enää kehitys vaan harjoittelu alkaa toimia itseään vastaan. Usein ylikuntoon johtaa riippuvuus jatkuvaan harjoitteluun ilman riittävää lepoa. Muissakin asioissa tulemme immuuneiksi muutokselle, jonka järjellä ymmärrämme tarpeelliseksi. Illuusioiden johdattelemana olemme päätyneet paikaan, jonne viisas ihminen ei ole koskaan joutunut. Meidän on nyt lunastettava lajimme nimi, Homo Sapiens. Sen on mahdollista hyödyntämällä lajin sosiaalista luonnetta hyvään, kauniiseen ja totuudelliseen.
Olli-Pekka Heinonen kuvailee kirjassaan 10 illuusiota, jotka estävät meitä
toimimasta paremmin:
- Systeemisen sokeuden illuusio: Kuvamme toimintaympäristömme luonteesta on virheellinen
- Kontrollin illuusio: Kontrollin ja oikean vastauksen imu ohjaa meitä
- Kategorisoinnin illuusio: Jakamalla osiin syntyy parempaa
- Kilpailun kaikkivaltiuden illuusio: Kilpailun ja tehostamisen logiikka pyörittää maailmaa
- Muutoksenteon illuusio: Muutos syntyy vallalla ja järjellä
- Valmiin aikuisen illuusio: "Me aikuiset nyt vain olemme tällaisia"
- Ihmisen erillisyyden illuusio: "Luomakunnan herra" on erillään muista
- Väitteellisen tiedon illuusio: Tietämisen kapeus
- Kaikki on suhteellista -illuusio: Hierarkia, tasa-arvo ja ainutlaatuisuus
- Aikajänteen illuusio: ajan ankara vaade
Kykymme hyödyntää luontoa, ei vain omaksi elannoksi vaan entistä tehokkaammin laajassa mittakaavassa, johtaa kestämättömään tilanteeseen. Muokkaamme luontoa ympäristöksemme lyhytnäköisen intressin mukaisesti. Yksittäisiä ekosysteemejä on tuhoutunut eri puolilla maailmaa varsinkin viimeisten 200 vuoden aikana, mutta nyt meillä on voima tuhota koko maapallon ekosysteemi. Edellä mainitut kehityskulut rajoittavat ja heikentävät ihmisyhteisöjen ja ihmiskunnan kykyä selviytyä ja kukoistaa. Ne lisäävät haavoittuvuutta ja heikentävät resilienssiä. Kykymme kohdata yllättäviä tilanteita on heikentynyt.
Mikä on ongelma?
Elämässä on paljon ongelmia, joihin löytyy ratkaisu. Joidenkin haasteiden osalta kyse on tavastamme tarkastella maailmaa. Maailman tapahtumat eivät ole ongelma, vaan se tapa, jolla niihin suhtaudumme. Asian katsominen toisesta näkökulmasta voi johtaa siihen, että ongelma lakkaa olemasta määritelmällisesti ongelma.
Ihminen on ahne päätymään heti johtopäätöksiin, ennen kuin ongelmaakaan on tullut selvästi määriteltyä. Ihmisen hahmotuskyky ei ole luontaisesti kehittynyt toimimaan ja selviytymään voimakkaiden keskinäisriippuvaisuuksien maailmassa. Mustien joutsenien, ennakoimattomien tapahtumien maailmassa resilienssin käsitteen ohi painelee "anti-fragile" - lihas kasvaa vastustuksen kasvaessa.
Suomessa on arviolta yli 300.000 organisaatiota. Informaation ja disinformaation räjähdysmäinen kasvu tekee kokonaisnäkemyksen ja tiedon integroinnin lähes mahdottomaksi. Näin filosofia on palaamassa rooliin, joka sillä on aikoinaan tieteiden kentässä ollut. Tutkimusmenetelmäksi, jota tarvitaan jokapäiväiseen arkeen, auttamaan ihmistä parempaan elämään. Parempi ajattelu synnyttää parempaa elämää.
Sense of Coherence (Aaron Antonovsky) selittää kuinka sillä, miten koemme elämämme merkityksellisyyden, ymmärrettävyyden ja hallittavuuden on olennainen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin. Elämän juoni ei saisi kadota. Monet nuoret horjuvat tulevaisuuden uskon ja kyynisyyden välillä. Kun mieli on kovilla, mielen kyky sietää lisärasitusta tai muutoksia heikkenee.
Elämme murroksen ja epävarmuuden aikaa. Pelko on epävarmojen aikojen asenne. Pelko vähentää erilaisuuden suvaitsemista, lisää kapeakatseisuutta ja estää katsomasta tulevaisuuteen. Pelko haastaa demokratian. Käsitys siitä mikä on oikein ja väärin, on muuttunut teoiksi ja rakenteiksi. Tiede, media, koulutus ja demokraattiset instituutiot ovat eriytyneet. Vaihtoehtoisuus on haastanut perinteisemmät tietämysperustat. Jokaisen oma totuus on tuonut meidät keskusteluareenalle, jolla mielipiteet, uskomukset ja tosiasiat menevät suloisesti sekaisin.
Suomalainen yhteiskunta perustuu ihmisten väliseen luottamukseen. Eriarvioistuminen murentaa luottamuksen pohjaa. Meillä on enemmän menetettävää kuin monilla muilla mailla, joiden kulttuuri perustuu toisenlaisiin rakenteisiin ja käytäntöihin.
Toivon, että tutustut tähän kirjaan, joka edustaa parhaimmuutta kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ajattelussa. Teos käsittelee teemaa sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta.
Käytä kuvaosioita jakaaksesi sisältöä visuaalisesti
Otsikoiden lisäksi kuvaosiot ovat oiva keino, jolla jakaa sisältö oikeisiin paikkoihin. Blogitekstisi pääosiot voi erottaa toisistaan kuvilla, jotka liittyvät kirjoituksen aiheeseen.
Voit korostaa lainaamiasi lähteitä.
Tässä tekstisi alkaa. Voit klikata tästä ja alkaa kirjoittamaan. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et.